f מדור שאלות ותשובות – Asklaw

מדור שאלות ותשובות

כאשר בני זוג שנישאו כדת וכדין מבקשים להתגרש, עליהם להגיש תביעת גירושים לבית הדין הרבני, המהווה את הערכאה המוסמכת לדון בתביעת גירושים. כל זאת באם בני הזוג לא הסכימו על הסכם גירושים, לפני הגשת התביעה לבית הדין הרבני. בהתאם, לאחר הגשת התביעה לגירושים, מגישים הצדדים תביעות נלוות למשמורת על הילדים, לחלוקת רכוש, לתשלום מזונות עבור האישה ועבור הילדים ועוד.

התביעות הנלוות יתכן שיידונו בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. הסמכות נקבעת לפי עקרון "מרוץ הסמכויות", כך שמי מבני הזוג שהגיש את התביעה הנלווית ראשון, הוא הקובע היכן התביעה תדון.

במאמר זה נסקור בקצרה את זכות המדור – הזכות לדמי מגורים, הן של האישה והן של הילדים המשותפים.

מהו הבסיס ההלכתי למונח "מדור"?

למונח מדור יש בסיס הלכתי. נסביר: כאשר גבר ואישה נכנסים בברית הנישואים, הבעל מתחייב שהאישה "עולה עימו ואינה יורדת עימו", כך שכאשר בני זוג החליטו להתגרש, לאישה יש זכות לתבוע מדור – כלומר מגורים והוצאות אחזקה למגורים, באותה רמת מגורים שהייתה לה כאשר היו בני הזוג נשואים. זה הבסיס הסוציאלי, שמטרתו להבטיח את הקיום הבסיסי לקראת ובעת גירושין.

מהו מדור כללי ומהו מדור ספציפי?

כאשר אישה תובעת מדור מבעלה בעת תביעת גירושים, היא יכולה לתבוע מדור כללי – סכום כסף שיאפשר לה ולילדיה (עד שיתבגרו) לגור באותה רמת חיים שלה היו רגילים לפני הליך הגירושים. בסכום הכספי, האישה תשכור דירה ותשלם את הוצאות האחזקה של הנכס, שכוללות חשבונות (מים, חשמל, גז וכו') והוצאות כמו וועד בית ועוד. עם זאת, אישה יכולה לדרוש מבעלה מדור ספציפי – כלומר להישאר לגור בנכס שבו המשפחה מתגוררת בעת הגשת התביעה וכן לתבוע מהבעל את התשלום היחסי עבור המדור.

מהם תשלומי מדור?

תשלום המדור נקבע בהתאם למספר הילדים של בני הזוג. בדרך כלל, כאשר לבני הזוג יש ילד אחד, האישה משלמת 70%, בעוד הבעל משלם 30% מהוצאות המדור. אם לבני הזוג יש שני ילדים, האישה משלמת 60%, בעוד הבעל משלם 40% מהוצאות המדור. אם לבני הזוג יש שלושה ילדים, החלוקה היא 50%-50% בין הבעל והאישה.

מהו צו למדור ספציפי?

כאשר מתנהלת תביעת גירושים, לבית הדין הרבני יש סמכות בלעדית להעניק לאישה צו למדור ספציפי – כלומר, צו אשר קובע כי עד תום הליך הגירושים (שלעיתים אף עלול לקחת שנים) האישה והילדים ימשיכו לגור בבית המשותף.

השתתפות בהחזרי משכנתא במסגרת תביעות מדור – מה חשוב לדעת?

כיום קיימות שתי הלכות סותרות שניתנו על ידי בית המשפט העליון בסוגיית השתתפות הבעל בתשלומי המשכנתא, במסגרת תביעות מדור. דהיינו, האם על הבעל לשאת גם בתשלומי משכנתא בנוסף לתשלום דמי מזונות, או שמא תשלום המשכנתא כלול בעצם בדמי המדור. כאמור, ישנן שתי הלכות שונות של בית המשפט העליון בעניין, כדלקמן:

לפי הלכה אחת קבע בית המשפט העליון שהשתתפות הבעל במשכנתא מהווה רכיב הוני, שכן היא מגדילה את הונה של האישה, אך אינה קשורה למזונות שיש לשלם לילדים. לפי הלכה זו, יתכן שהבעל ישלם מזונות לילדיו ובנוסף כמחצית מהמשכנתא על הבית.

הלכה שניה, הסותרת את ההלכה הראשונה, היא כי בית המשפט יכול לקבוע כי תשלום המדור נכלל בתשלום המזונות וכך גם ההשתתפות בתשלום המשכנתא. בפסק דין זה נקבע גם, כי אם מדובר בדירה שנמצאת בבעלותה הבלעדית של האישה, ניתן לחייב את הבעל בהשתתפות במשכנתא, כחלק מחובתו לשאת בתשלום מדור ומזונות עבור ילדיו – שכן בכל מקרה צריך היה להשתתף בתשלום השכירות עבור האישה והילדים המשותפים.

בית המשפט העליון עוד לא פתר את הסתירה בין שני פסקי דין אלה, אך בתי המשפט לענייני משפחה נוהגים להתייחס למשכנתא, הן כרכיב הוני והן כחלק מתשלום המזונות.

מה הדין לגבי פירוק שותפות ומדור:

כאשר בני זוג מבקשים להתגרש, הם יכולים להגיש תביעה לפירוק שותפות, כך שדירת המגורים שבבעלותם תימכר והתשלום יחולק בין בני הזוג. במקרה זה, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, בוחן תחילה האם יש לילדים של בני הזוג מקום מגורים ראוי, שכן עד שלא ייקבע כך, לא יאפשר בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, לפרק את השותפות בין בני הזוג המבקשים להתגרש.

לסיכום:

כאשר זוג מחליט להתגרש, על הבעל לדאוג למדור עבור אשתו וילדיו – כלומר, מגורים ואחזקת מגורים ראויים, באותה רמת מגורים שלהם הייתה המשפחה רגילה.

השתתפות הבעל במדור, יתכן שתהיה בשכירות או במשכנתא, יתכן שתהיה במדור ספציפי – המשך מגורי המשפחה בבית שבו גרו, או מדור כללי – סכום כסף קבוע לצורך שכירת בית שיאפשר רמת חיים זהה למשפחה. כאשר בני זוג מבקשים להתגרש ולנהל את התביעות הנלוות, כדאי להתייעץ עם עורך דין בתחום המשפחה, שיכול לסייע בניהול ההליך לטובת בני הזוג והילדים.

Leave A Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

Call Now Button
שאל אותנו שאלה

שאל אותנו שאלה

    לייעוץ משפטי צרו קשר

    לפגישת ייעוץ התקשרו:

    052-2927602

    03-6521605

    או צרו איתנו קשר באמצעות הטופס

      דילוג לתוכן